JUDICI I CÀSTIG ALS CULPABLES


Territori de la Nació Mapuche, 16 novembre de 2018
Per ATM (Aliança Territorial Maputxe) comunicacions

Camilo Catrillanca, treballava la terra des de petit i era una persona compromesa amb els drets de la gent. Va néixer en les lluites contra les empreses forestals per recuperar una muntanya adjacent al seu lof (comunitat). En la següent procés de recuperació de terres ja va ser un dels protagonistes en la lluita comunitària. Durant la seva infància no només va escoltar els sons de la natura sinó també les explosions de pólvora policial en contra dels seus familiars directes. Ell mateix es va acostumar a estar ferit per perdigons repressius i de tant viure-ho, ja no tenia por ni a les bales ni a la mort. Per això, l’any 2012 el veiem cridar "mata’m ara, mata’m com ho fas allà (a la comunitat)", boicotejant un acte de manipulació del govern de Piñera a Ercilla.

En aquest context, va ser un dels creadors de PulofMapuXawun - Alianza Territorial Mapuche – Aliança Territorial Maputxe, que anys més tard va deixar per avançar en els seus projectes familiars i en els nous compromisos d’enfortiment dels drets del nostre poble. El dia del seu assassinat estava conduint un tractor amb el que realitzava feines agrícoles, i on van quedar les marques de les ràfegues de bales de guerra que van perforar inclús la pala metàl·lica de llaurar. Fonts fiables relaten que un grup de 30 homes uniformats es van apropar a ells i van disparar a mansalva per l’esquena. El nen que l’acompanyava, al veure que Camilo estava ferit, es va baixar del tractor, va aixecar les seves mans i els va cridar per a que paressin. La persona que va disparar la ràfega mortal portava una càmera en el seu equip, i per això és imprescindible que aquest vídeo es faci públic. Després de que parés el tiroteig, van tirar a Camilo al terra. Dins del furgó policial, un dels policies es va treure la memòria de gravació de la càmera i la va canviar per una altra. Dins del furgó policial, alguns policies entre els que hi havia un tal Coronel, van apallissar al menor d’edat per darrera. Aquella mateixa tarda, 5 menors i dos adults van ser detinguts i colpejats salvatgement per policies xilens. Després de ser detinguts i torturats per un dia, van portar a M.P. al tribunal on es va declarar la detenció com a il·legal.

Les diferents versions del govern i policies demostren la intenció d’amagar les raons de l’assassinat. És l’inici d’un nou procés d’impunitat que demostra que a Xile es tortura i assassina per raons polítiques, que existeix l’ordre de disparar al poble maputxe i que els policies actuen deliberadament, posant en evidència la tensió que existeix entre la suposada protecció armada de la població civil amb la impossibilitat dels pobles indígenes de trobar justícia en casos de violència policial excessiva. Alhora és important recordar l’existència dels mecanismes de manipulació que existeixen per a dividir als lof (comunitats), on es busca generar enfrontaments entre germans i germanes i crear lideratges falsos per impedir la defensa i projecció de la lluita maputxe.

Davant de tot això, demanem justícia i càstig, no només als policies sinó també als responsables de la neocolonització del Wall Mapu (territori ancestral Maputxe). Els empresaris d’indústries extractives Angelini, Matte y Lucsick, i el President Piñera i els seus còmplices, el ministre Chadwick – un dels nens prodigi de Pinochet –, entre d’altres, són els culpables de l’assassinat de Camilo Catrillanca. La lluita ha de continuar i entre les seves accions cal buscar la forma de que els autors intel·lectuals d’aquesta i tantes altres repressions actuals i futures siguin jutjats i castigats. Que a cada carrer on passin, que a cada poble del món que visitin, siguin anomenats assassins. Això és l’inici del càstig i la història se’n cuidarà de la resta.

ALIANÇA TERRITORIAL MAPUTXE - ALIANZA TERRITORIAL MAPUCHE – MAPUCHE PULOFMAPU XAWUN